9 tips om deze winter minder gas te verbruiken
Brrrr. Blij dat je binnen bent? Deze 9 dingen kun je eenvoudig zelf doen voor een comfortabele temperatuur in je huis. Zonder dat je gasverbruik schrikbarend toeneemt. Handig nu het prijsplafond voor energie niet meer geldt.
Geef je radiator wat liefde
Radiatoren verwarmen alle kanten op: naar links, naar rechts, naar voren en naar achteren. En dat kan zonde zijn. Als een radiator aan een buitenmuur bevestigd is, ontsnapt er namelijk veel warmte. Met radiatorfolie kan je dat probleem aanpakken.
Hoe het werkt? Je bevestigt de folie aan de achterkant van de radiator, zodat het voortaan (een deel van) de warmte weerkaatst, naar binnen toe. Het resultaat is dat je radiatoren een stuk efficiënter verwarmen. Per vierkante meter kan dit zomaar 12 euro per jaar schelen. Er zijn verschillende soorten radiatorfolie op de markt, variërend in prijs. Sommigen soorten bevestig je op de muur, anderen ‘klik’ je met magneetjes op de achterkant van de radiator.
Heb je iets meer geld te besteden? Dan kunnen radiatorventilatoren ook interessant zijn. Deze apparaatjes bevestig je aan de onderkant van de radiator. Ze gaan automatisch draaien als de radiator warm wordt. De ventilatoren zorgen ervoor dat radiatoren ongeveer 20 procent meer warmte afgeven, terwijl de cv-ketel daar niet harder voor hoeft te werken. Radiatorventilatoren gebruiken wel wat elektriciteit, maar niet veel. Hoeveel besparing ze precies opleveren is moeilijk te zeggen; het verschilt nogal per situatie. Belangrijk detail: je radiator moet wel over twee of meer platen beschikken, anders kan je ze niet bevestigen.
2. Dicht de kieren in huis
Je denkt er misschien niet altijd bij na, maar je woning kan op verschillende manieren ‘lek’ zijn. Onder de deur, door de brievenbus, langs de naden tussen kozijn en muur. Er zijn talloze manieren waarop de warmte in huis kan ontsnappen en koude buitenlucht kan binnendringen. Jammer natuurlijk, want het leidt tot veel onnodig energieverbruik. Maar goed nieuws… Die naden en kieren kan je natuurlijk ook gewoon dichtmaken!
Volgens Milieu Centraal is de energiebesparing je daarmee kan realiseren niet mals. Bij een gemiddelde hoekwoning praat je al snel over zo’n 70 m3 minder gasverbruik per jaar, gelijk aan een jaarlijkse besparing van 90 euro. Meestal zorgt deze ingreep er echter ook voor dat de thermosstaat een graadje lager kan, want zonder naden en kieren is het een stuk behaaglijker in huis. Door dat graadje lager kan de totale besparing zelfs oplopen tot 250 euro per jaar.
Je kan een professional inhuren om alle lekken in huis te dichten, maar daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Veel voordeliger (en leuker!) is het om zelf aan de slag te gaan. Eerst ga je op naden- en kierenjacht, om alle ‘lekken’ in huis op te sporen. Vervolgens doe je er wat aan. Tussen muren en kozijnen bevinden zich bijvoorbeeld vaak naden waar tocht doorheen komt. Dit kan je controleren door er een wc-papiertje of kaars voor te houden. Wappert het papiertje of vlammetje? Dan is er sprake van tocht. Dat kan je vervolgens met verschillende oplossingen verhelpen, bijvoorbeeld met siliconenkit. Maar de warmte in huis kan bijvoorbeeld ook ontsnappen via de brievenbus, omdat je brievenbusborstel aan vervanging toe is.
3. Bevestig kozijnfolie
Voor een echte besparing op de energierekening is betere glasisolatie natuurlijk het beste idee, maar niet iedereen heeft daar het geld voor. En voor mensen die in een huurhuis wonen, is dat ook geen optie. Niet getreurd, met raamfolie kan je je ramen ook beter isoleren. Goed om te weten: er zijn twee soorten raamfolie. De eerste variant plak je direct op de ramen. De tweede optie, ook wel kozijnfolie genoemd, span je vóór de ramen, door het aan de kozijnen vast te plakken. De eerste optie wordt aangebracht door een professional en kost bijna net zoveel als betere isolerende ramen; ongeveer 150 euro per vierkante meter. De besparing die je ermee realiseert, is daarnaast lager dan die van glasisolatie, dus je verdient de investering minder snel terug. Volgens Milieu Centraal is deze vorm van raamfolie daarom slechts in enkele gevallen interessant, zoals bij monumentale panden.
Kozijnfolie kan wel een interessante optie zijn. Het zorgt voor een extra stilstaande luchtlaag tussen raam en woonruimte, wat gelijk staat aan betere isolatie. Je kan het plasticfolie zelf aanbrengen, het kost ongeveer 2,50 euro per vierkante meter en die investering heb je na een paar maanden alweer terugverdiend. Maar nadelen zijn er ook: het folie kan bijvoorbeeld snel beschadigen, dus na een paar jaar moet je het waarschijnlijk al vervangen. Daarnaast kan je het alleen schoonmaken met een droge doek. Het kan dus snel vies worden, waardoor je het een stuk beter op de ramen ziet zitten.
4. Isoleer de cv-leidingen
Cv-leidingen lopen in principe door je hele huis. Wellicht ook wel door ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden, zoals de kruipruimte of zolder. Dat is zonde, want die leidingen geven wel warmte af. Gelukkig is er een simpele en goedkope manier om dat probleem te verhelpen: buisisolatie. Buisisolatie is meestal gemaakt van kunststofschuim en kost ongeveer één euro per meter. Dat is een goede investering, want volgens Milieu Centraal bespaar je er ongeveer vier euro per jaar per meter mee. Bij de plaatselijke bouwmarkt kan je deze isolerende ‘kokers’ kopen, om ze vervolgens in een handomdraai om de leidingen te schuiven. Hoe dikker de koker, hoe beter. Let daarnaast goed op de binnendiameter van de koker, zodat hij goed om de cv-leiding in kwestie past. Overigens is het plaatsen van buisisolatie om waterleidingen juist geen goed idee, dat verhoogt het risico op Legionella.
5. Pas je gedrag aan
Hoe slimmer en efficiënter je omgaat met de verwarming in huis, hoe lager je maandelijkse energierekening uitvalt. Volgens Milieu Centraal kan je al snel honderden euro’s per jaar besparen door je woning bewuster te verwarmen. Een aantal tips op een rij:
Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Misschien is het fijn om een voorverwarmde kamer binnen te stappen, maar er hangt wel een onnodig prijskaartje aan dat kleine beetje extra comfort. Wie de verwarming altijd uitlaat op de slaapverdieping bespaart bijvoorbeeld al snel 75 euro per jaar, stelt Milieu Centraal.
Houd de deuren dicht. Het is misschien een open deur, maar als de deuren in huis openstaan, ontsnapt de warmte naar ruimtes waar je op dat moment niet bent en blijft de cv-ketel onverminderd doorstoken. Zonde.
Zet de thermostaat een graadje of twee lager. Wie de energierekening echt omlaag wil krijgen, boekt hier verreweg de meeste ‘winst’ mee.
Laat de zon (en de gordijnen) een handje helpen. Schijnt de zon door je ramen? Doe dan de gordijnen open en laat de warmte van de zon je woning opwarmen. Doe ’s avonds de gordijnen juist dicht om het behaaglijker te maken in huis.
6. Geef je radiatoren de ruimte
Het klinkt misschien logisch om je bank of luie stoel juist wél voor een radiator te zetten. Dan heb je immers het meeste profijt van de warmte die hij afgeeft. Toch is het niet handig. Meubilair blokkeert en absorbeert een deel van de warmte, waardoor je cv-ketel harder moet werken om een ruimte op temperatuur te brengen. Hetzelfde geldt voor gordijnen en een wasrek vol natte kleding. Radiatoren werken het beste als ze alle ruimte krijgen om hun werk te doen
7. Ontlucht je verwarming
Hoor je weleens tikkende en rammelende geluiden als je de verwarming aanzet? Of heb je het idee dat radiatoren niet meer zo snel warm worden als voorheen? Dan kunnen er luchtbellen in de leidingen zitten. Die zorgen ervoor dat je cv-ketel harder moet werken om de gevraagde temperatuur te bereiken, resulterend in onnodig energieverbruik.
Gelukkig kan je dat probleem helemaal zelf verhelpen, door je verwarming te ontluchten. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn; met een radiatorsleutel (te koop voor 1 tot 6 euro) en een doekje of emmer kom je al een heel eind. Doe dit één keer per jaar (bijvoorbeeld aan de start van de koude maanden) en je weet zeker dat je huis zo efficiënt mogelijk wordt verwarmd.
8. Ventileer voldoende (hoe raar dat ook klinkt)
Het klinkt een beetje tegenstrijdig om de ramen open te zetten in de winter, zodat je je woning zo goed en efficiënt mogelijk kan verwarmen. Toch is het aan te raden. Zonder goede ventilatie wordt de lucht in huis namelijk vochtig. En vochtige lucht warmt een stuk langzamer op dan droge lucht. Met andere woorden: gooi de ramen regelmatig open, ook in de winter. Maar zet voordat je dat doet wel eerst even de verwarming uit.
9. Zet je cv-ketel op 60 graden
Een installateur stelt de temperatuur van de aanvoertemperatuur van je cv-ketel bijna altijd te hoog in, op 80 graden. Op die manier blijft het altijd warm in huis, ook als het buitentemperatuur ver onder het vriespunt ligt. Door die (te) hoge temperatuur verbruik je eigenlijk altijd te veel gas. Milieuorganisatie Urgenda startte daarom een campagne om die temperatuur wat lager te zetten, op 60 graden Celsius: Zet ‘m op 60. Bij een gasprijs van € 1,35/m3 levert dit 80 euro per jaar op.