Perspectiefverklaring
Een perspectiefverklaring is voor mensen die werken via een uitzendbureau, maar geen vast dienstverband hebben een verklaring die mogelijk leidt tot een hoger toetsinkomen dan wanneer er wordt gekeken naar het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie kalenderjaren.
Met behulp van de perspectiefverklaring kan het toetsinkomen worden vastgesteld op basis van het daarop vermelde inkomen, in plaats van met het toetsinkomen op basis van de flexwerkersregeling of op basis van het UWV-verzekeringsbericht.
Een perspectiefverklaring kun je krijgen na 1 jaar aangesloten werken bij hetzelfde uitzendbureau. Dit uitzendbureau moet zijn aangesloten bij de Stichting Perspectiefverklaring. Met deze verklaring is het mogelijk om met het huidige inkomen te rekenen om te bepalen wat er mogelijk is.
Als dezelfde inlener je al via een ander uitzendbureau eerder een jaar lang in dienst gehad hebt, dan hoef je bij het huidige uitzendbureau niet te voldoen aan de eis om 52 weken aaneengesloten via hetzelfde uitzendbureau te hoeven werken.
Bij de perspectiefverklaring zijn de vooruitzichten op werk bepalend. De kern is dat er gekeken wordt naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid. Voor het verkrijgen van een perspectiefverklaring worden opleiding, werkervaring, competenties, functieniveau, flexibiliteit en de arbeidsmarktsituatie in de regio waar de medewerker werkt of woont, meegewogen.
Veelgestelde vragen over de perspectiefverklaring
Wat zijn de voorwaarden voor het kunnen verkrijgen van een perspectiefverklaring?
- Je moet minimaal één jaar bij één van onderstaande werkgevers in dienst zijn
- Je werkervaring moet beoordeelbaar zijn
- De werkgever verwacht dat je in de toekomst minimaal in staat bent het huidige inkomensniveau te kunnen vasthouden
Accepteert iedere geldverstrekker de perspectiefverklaring?
Nee, niet iedere geldverstrekker accepteert het inkomen op de perspectiefverklaring als toetsinkomen. Daarnaast verschilt het ook of de aanvraag met of zonder NHG is. Hier kun je de geldverstrekkers vinden die de perspectiefverklaring accepteren.
Hoe kun je vaststellen of de perspectiefverklaring echt is?
Iedere perspectiefverklaring wordt gewaarmerkt.
Kan ieder uitzendbureau een perspectiefverklaring verstrekken?
Nee, alleen de uitzendbureaus die in dit register staan mogen een perspectiefverklaring verstrekken.
Wat is de externe perspectief taxateur?
Die is een taxateur die een perspectiefverklaring kan opstellen voor iemand die werkzaam is voor een uitzendbureau die niet zelfstandig bevoegd is tot het opstellen van een perspectiefverklaring. Door gebruik te maken van deze externe perspectieftaxateur kan elke onderneming deze verklaring verzorgen. Hier lees je meer informatie over de externe perspectief taxateur.
Hoe verloopt het proces van het aanvragen van een perspectiefverklaring?
- Je controleert of je aan de hier beschreven voorwaarden voldoet
- Je vraagt een gesprek aan bij je intercedent
- Er vindt een persoonlijk gesprek plaats
- De intercedent schrijft een verslag
- De intercedent verstrekt de perspectiefverklaring en een rapportage
Wat is het toetsinkomen als er wordt gewerkt met de perspectiefverklaring?
Het huidige inkomen dat er wordt verdiend is het inkomen waarmee er mag worden gerekend wanneer blijkt dat dit inkomen naar verwachting ook blijvend kan worden verdiend in de toekomst.
Waar kan ik meer antwoorden op veelgestelde vragen over de perspectiefverklaring vinden?
Hier vind je meer antwoorden op veelgestelde vragen.