Variabel inkomen
Er zijn veel soorten variabel inkomen. Geldverstrekkers willen weten wat de bestendigheid is van een inkomensbron. Zo zal een eenmalige uitkering niet worden gezien als bestendig inkomen.
Algemene informatie over variabel inkomen
Aantonen bestendigheid
In beginsel is het bedrag dat er over de afgelopen 12 maanden is verkregen het bedrag dat er als toetsinkomen kan worden meegenomen.
Om er zeker van te zijn dat er sprake is van een bestendige situatie is het zo dat geldverstrekkers kunnen vragen om informatie over meerdere jaren.
Ook is zo dat geldverstrekkers afwijkend beleid kunnen hebben. Zij nemen bijvoorbeeld het gemiddelde bedrag over de afgelopen drie jaren dan mee als toetsinkomen.
Bij de keuze van een geldverstrekker houden wij rekening met het beleid dat zijn hebben ten aanzien van het vaststellen van het toetsinkomen in relatie tot variabel inkomen.
Bij de beschrijving per variabele inkomensbron hieronder geldt overal dat het beleid van de geldverstrekker kan verschillen ten aanzien van de periode waarover het variabele inkomen moet worden aangetoond.
Maximering variabel inkomen als onderdeel van het toetsinkomen
Om het risico op overkreditering te voorkomen hebben veel geldverstrekker in hun acceptatiebeleid staan dat de hoogte van het variabele inkomen niet meer mag zijn dan bijvoorbeeld 20% van het vaste inkomen.
Omdat het variabele inkomen vaak afhankelijk is van kunnen werken of het behalen van bepaalde prestaties willen ze voorkomen dat door het meenemen van een relatief groot bedrag aan variabel inkomen hier onverantwoord grote risico’s mee worden genomen.
De bonus is een bijzonder soort variabel inkomen. Deze lichten we uitgebreid toe. Overige variabele inkomensbestanddelen lichten we daarna toe, als groep.