Bankgarantie / waarborgsom

In de koopovereenkomst staat vaak een artikel hierover. Er moet vrijwel altijd 10% van de overeengekomen koopsom als zekerheid worden gesteld.

Dit kan door het storten van het bedrag bij de notaris als waarborgsom. Vaak wordt er gekozen voor een bankgarantie. Wij verzorgen deze aanvraag.

 

Verbouwingswensen

We bespreken welke verbouwingswensen er zijn. Hier lees je alles over verbouwen van een bestaande woning

Woning Bezichtigen

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op een bezichtiging. Gebruik eventueel een checklist hiervoor. Afhankelijk van de interesse van andere kandidaat-kopers in de gewenste woning is het mogelijk om een tweede bezichtiging in te plannen.  

Het is niet gebruikelijk om meer dan 2 bezichtigingen te doen om tot een besluit te komen of je voor die woning wilt gaan.

Interesse tonen aan verkopend makelaar

Wanneer de woning naar wens was en het gewenst is om een bod uit te brengen op de woning, meld dit dan aan de verkopend makelaar of verkoper.

Wij vernemen het ook graag direct als er een voornemen is om een bod te gaan doen. Als er renteontwikkelingen zijn gedurende het biedingsproces kunnen we mogelijk een rentestijging voor zijn.  

Uiteraard moet ook een aankoopmakelaar het vernemen als je ervoor hebt gekozen om je te laten bijstaan hierdoor.

Werkzaamheden aankoopmakelaar

Hieronder staat wat je als koper van een aankoopmakelaar mag verwachten als voorbereiding op het kunnen plaatsen van een reëel bod en voorwaarden.

  • Ophalen online informatie over de woning

  • Opvragen alle relevante informatie en documentatie over de woning bij de verkopend makelaar

  • Navraag doen over eventuele termijnen voor het kunnen plaatsen van een bod

  • Delen van alle verkregen informatie

  • Analyseren van alle informatie

  • Inschatting maken van de marktwaarde van de woning, onder meer door marktvergelijkingen

  • Beoordelen passendheid van de woning bij de geuite woonwensen en -eisen

  • Bespreken van de bevindingen ten aanzien de woning

  • Bespreken verkoopvoorwaarden

  • Bespreken van de aangeboden roerende zaken en de interesse hierin

  • Aankoopstrategie bepalen en bespreken

  • Bespreken inhoud bod en voorwaarden

Bod en voorwaarden, toelichting

De aangeleverde documenten worden door ons beoordeeld. Wanneer er informatie of documentatie onduidelijk of onvolledig is, geven wij dit aan. De gegevens worden verwerkt in onze (financiële) software. Wij beoordelen de documenten streng, zodat bij een aanstaande bemiddeling voor een hypotheek deze stukken voldoen aan de eisen van geldverstrekkers.  

De onderstaande onderwerpen kunnen onderdeel vormen van de voorwaarden van het gewenste bod. Deze worden besproken en waar nodig afgestemd met ons als je hypotheekadviseur.  

  • Moment van overdracht (oplevering)

  • Wel of geen bouwkundig voorbehoud; zo ja onder welke condities

  • Eenmalig bod of openingsbod

  • Geldigheid van het bod (termijn)

  • Overname roerende zaken en hoogte vergoeding

  • Financieel voorbehoud en termijn voor dit voorbehoud

 De volgende onderwerpen worden vaak in een wat later stadium besproken

  • Notariskeuze

  • Bankgarantie / waarborgsom

Uitbrengen bod met voorwaarden (regulier biedingsproces)

 Wanneer er geen inschrijving is, dan kan er een openingsbod worden geplaatst. Hoe snel hierop wordt gereageerd is lastig te zeggen. Iedere onderhandeling verloopt anders.

 Het kan binnen een dag rond komen, maar soms kan het ook langer duren. Zeker als er sprake is van een woning die verkocht wordt uit een nalatenschap, bij een echtscheiding / relatiebreuk of in opdracht van een geldverstrekker. 

Uitbrengen bod met voorwaarden (op basis van inschrijving)

Wanneer er sprake is van een inschrijving op een woning, wanneer er veel biedingen binnenkomen organiseert de verkopend makelaar vaak een inschrijving. Alle geïnteresseerden krijgen de gelegenheid om dan voor een gestelde deadline eenmalig hun ultieme bod met (voor verkoper) gunstige voorwaarden uit te brengen.

In deze situatie vindt er vaak aanvullend overleg plaats met de aankoopmakelaar hoe om te gaan met deze situatie.

Reactie op bod met voorwaarden

Het resultaat van een bod kan zijn dat deze wordt geaccepteerd of dat de woning aan een andere partij is gegund. De uitkomst wordt aan de aankopend makelaar medegedeeld. De partij aan wie de woning is gegund geworden krijgt vaak als eerst de uitkomst te horen.

Bod geaccepteerd

Als het bod is geaccepteerd, dan is er een mondeling akkoord op de verkoop.

Alle relevante gegevens, zoals personalia en identiteitsgegevens, worden dan aan de verkopend makelaar aangeboden ten behoeve van het opstellen van de koopovereenkomst.

De koopovereenkomst zoals deze wordt opgesteld door de makelaar wordt ook wel voorlopige koopovereenkomst genoemd.

Bod afgewezen, onderhandeling niet succesvol

Het kan gebeuren dat de verkoper kiest voor een andere koper. Wanneer duidelijk is dat dit het geval is, dan vernemen wij dat graag.

Vaak verneem je dat je als de koper aan wie de woning gegund is afhaakt je mogelijk alsnog verneemt. De praktijk leert dat je hier niet op moet hopen, omdat de kans erg klein is. Beter is het om je te richten op een andere woning. Hoe groot de teleurstelling ook is.

Bouwkundige keuring

Als er geboden is met een bouwkundig voorbehoud wordt de bouwkundige keuring aangevraagd. Hier lees je alles over de bouwkundige keuring.

Vorige
Vorige

Het bouwdepot

Volgende
Volgende

Betalingsproblemen