Senioren
Onder senioren wordt in het kader van hypotheek-advisering bedoeld iemand die 56 jaar of ouder is.
Onze toegevoegde waarde
Wij vinden het belangrijk om met je mee te denken. Zodat een beslissing nu ook in de toekomst nog steeds passend is. Je kunt van ons bijvoorbeeld verwachten dat we de volgende onderwerpen met je bespreken of je erop wijzen om hierover met een specialist te praten:
Het levenstestament
Het testament
Het nalaten van vermogen
Het schenken van vermogen
Toekomstige woonwensen
Mogelijkheden pensioenuitkeringen, o.a.pensioenknip
Gevolgen van overlijden van een partner
Gevolgen van het moeten verhuizen naar een verpleeghuis
10 jaar voorafgaande aan de AOW-leeftijd is het (te bereiken toekomstige) pensioeninkomen mede bepalend is voor de maximale hypotheek.
Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken dat er geen maximale leeftijd is voor het kunnen afsluiten van een hypotheek. Vaak wordt gedacht dat dit wel het geval is. Hoe oud je ook bent, als je voldoet aan belangrijke voorwaarden, je kunt door ons laten berekenen wat er mogelijk is.
Senioren kunnen zowel starters, doorstromers of over- of bijsluiters zijn.
Meer mogelijk dan je denkt
Door onze kennis en het toepassen hiervan op jouw situatie bestaat de kans dat er meer mogelijk is dan dat je zelf denkt.
AOW leeftijd bereikt?
We maken onderscheid in de situatie dat je de AOW-gerechtigde leeftijd al hebt bereikt en wanneer dat nog niet het geval is.
Ben je 56 jaar of ouder en op zoek naar een hypotheek?
Neem altijd contact met ons op zodat we je van persoonlijk advies kunnen voorzien.
Veelgestelde vragen
-
Nee, het afsluiten van een levensverzekering is niet (meer) nodig.
-
Nee, je aanvraag moet passen binnen het acceptatiebeleid van een geldverstrekker. Wij beoordelen of je wensen in te vullen zijn.
-
De kosten zijn afhankelijk van de situatie. Onze tarieven staan op onze website gepubliceerd. Na het gratis oriëntatiegesprek geven we je aan wat onze kosten zijn om je adviesvraag te realiseren.
-
Na ons telefonisch intakegesprek weten wij wat jouw situatie is. Op basis van de gegeven antwoorden stellen wij een persoonlijke stukkenlijst samen. Hier kun je alles lezen over het aanleveren van documenten.
Mocht het niet lukken om de gegevens digitaal aan te kunnen leveren, dan is het altijd mogelijk om bij ons op kantoor langs te komen. Wij kunnen je dan helpen met het ophalen van de digitale informatie. Of het scannen van je documenten.
-
Of je je hypotheek moet aflossen hangt van de persoonlijke situatie. En van het beleid van de geldverstrekker. Nadat wij alle gegevens hebben verwerkt kunnen wij hier antwoord op geven.
-
Dit is van veel factoren afhankelijk. Neem altijd contact met ons op als je inkomen wilt halen uit je overwaarde. Nadat wij alle gegevens hebben verwerkt kunnen wij hier antwoord op geven.
-
Niet in alle situaties is een (volledig) taxatierapport nodig. Wij bekijken welke mogelijkheden er zijn om de woningwaarde aan te tonen als we je een advies geven. Soms zijn er mogelijkheden om te volstaan met een andere, goedkopere en snellere manier om de woningwaarde aan te tonen.
-
Op dit moment is dat 10 jaar voor de AOW-leeftijd. Het kan zijn dat in de nabije toekomst er al eerder met het toekomstige verwachte pensioeninkomen gerekend moet gaan worden.
-
Ja, vanaf de AOW-leeftijd is het belastingtarief in de eerste schijven lager. Het kan daardoor zijn dat je minder fiscaal voordeel hebt over de betaalde rente.
Ook kan het zijn dat vanwege het feit dat je langer renteaftrek genoten hebt je te maken krijgt met het vervallen van het recht op renteaftrek, omdat je al 30 jaar renteaftrek hebt genoten. Dit speelt overigens pas vanaf 2031, maar is wel iets waar veel senioren mee te maken krijgen.
Senioren die al langer een hypotheek hebben, hebben mogelijk een hypotheek met overgangsrecht. Als er op 31-12-2012 een eigenwoningschuld was, dan is dit waarschijnlijk het geval. Een hypotheek met overgangsrecht heeft als voordeel dat er geen aflossingsverplichting op rust, maar de betaalde rente toch aftrekbaar is.
-
Nee
-
Nee, de looptijd kan (gewoon) 30 jaar zijn, ongeacht de eindleeftijd op dat moment.
-
Ja. Het is belangrijk om bijvoorbeeld rekening te houden met:
Het overlijden van een partner en het verlies van inkomen. Een nabestaandenpensioen kan een stuk lager zijn.
Geen of lage indexatie van het pensioen-inkomen
Het aflopen van een lijfrente-uitkering
Het toekomstige pensioeninkomen is lager dan het huidige inkomen
Bijverdiensten die vervallen
-
Ja. Het is belangrijk om bijvoorbeeld rekening te houden met:
Kosten voor mobiliteit
Zorgkosten, die niet verzekerd zijn
Kosten voor aanpassing aan de huidige woning om hierin te kunnen blijven wonen
Hogere uitgaven, want meer vrije tijd
De wens om (klein-) kinderen te schenken
-
Nee, na de AOW-leeftijd telt alleen het pensioeninkomen als toetsinkomen.
-
Dit pensioeninkomen telt dan vaak niet mee als toetsinkomen. Veel geldverstrekkers accepteren alleen inkomen in Euro als toetsinkomen. Neem contact met ons op zodat wij kunnen beoordelen of dit pensioeninkomen toch als toetsinkomen kan meegenomen worden.
-
Vaak wel. Dit hangt af van de duur van de uitkeringen. Als er sprake is van een inkomen uit een stamrecht-BV, nu of in de toekomst, neem dan contact met ons op, dan kunnen wij beoordelen hoe dit inkomen meetelt.