Hypotheek | Het levenstestament

Op deze pagina geven we uitleg over wat een levenstestament is. We maken duidelijk dat het laten opstellen van een levenstestament voor iedereen belangrijk is. Omdat je nooit weet wat er gaat gebeuren. Met een levenstestament maak je zelf beslissingen voor het geval je daartoe niet meer in staat bent op een later moment.

 

Het verschil met een testament

In een testament leg je vast wat er met je nalatenschap moet gebeuren wanneer je overlijdt. En wie je erfgenamen zijn. In een levenstestament leg je vast wat je wensen zijn wanneer je niet meer in staat bent om zelfstandig beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je ongeneeslijk ziek bent, gaat dementeren, vanwege een herseninfarct niet meer normaal kunt denken, een ongeval krijgt of wanneer je handelingsonbekwaam wordt verklaard.

Wie geef je het vertrouwen?

Wanneer je in je levenstestament iemand benoemt die namens jou beslissingen mag en soms zelfs moet nemen, dan geef je deze persoon heel veel vertrouwen. Maar ook rust er op deze persoon heel veel verantwoordelijkheid en druk. Het is belangrijk om het vooraf te bespreken wanneer je iemand benoemt om je wensen en behoeften goed door te spreken.

Situaties waarin een levenstestament in werking treedt

Een levenstestament is in deze situaties van groot belang:

  • Wilsonbekwaamheid

  • Dementie

  • Langere periode van ziekenhuisopname

Samenhang met een notariële volmacht

Een levenstestament bestaat uit meerdere volmachten. Hierin worden de volgende zaken, in één akte, vastgelegd:

  • Financiële zaken

Denk hierbij aan bankzaken, belastingzaken, schenkingen, het aan- en verkopen van onroerend goed.

  • Medische zaken

Denk hierbij aan het maken van keuzes ten aanzien van wel of geen medische behandeling of reanimatie.

  • Persoonlijke zaken

Denk hierbij aan wensen met betrekking tot de verzorging van een huisdier, het informeren van sociale contacten en uitvaartwensen.

De vertrouwenspersoon

De in het levenstestament benoemde vertrouwenspersoon kan in verschillende situaties een ander persoon zijn. Het is belangrijk om goed te beschrijven wie de vertrouwenspersoon is als er een samenloop van situaties is.

Je kunt zelf bepalen die je benoemt als vertrouwenspersoon. En je kunt dit te allen tijde zelf aanpassen.

Toezicht

Door het benoemen van iemand die toezicht houdt op de uitvoering van hetgeen er in het levenstestament beschreven staat kunnen lastige situaties zoals conflicten met andere mensen, zoals familieleden en naasten, worden voorkomen. Het is bedoeld om mede betrokken te zijn bij de uitvoering van de beschreven wensen.

De toezichthouder kan bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon vragen om een overzicht te maken van gemaakte kosten en gedane uitgaven om daarmee andere mensen hierover te informeren. Hierdoor wordt de kans verkleind dat de vertrouwenspersoon verwijten gemaakt kunnen worden op een later moment.

Het verschil met een onderhandse akte

Bij een onderhandse akte kan er twijfel ontstaan over de geldigheid van de akte. Wanneer er een notariële akte is, dan is er bijvoorbeeld geen twijfel over het wilsbekwaam zijn op het moment van het opstellen van de akte. De notaris moet hier nadrukkelijk op toezien en onderzoeken of er mogelijk sprake is van beïnvloeding of dwang.

Bekendheid met het levenstestament

Je kunt zelf bepalen wie een afschrift krijgt van je levenstestament.

Geen levenstestament en wilsonbekwaam

In deze situatie zal de kantonrechter bepalen wie er wordt aangesteld als mentor, bewindvoerder of curator. Er kan hier geen invloed meer op worden uitgeoefend. Al zou het vrij logisch zijn dat bijvoorbeeld je partner wordt aangesteld, dit is geen zekerheid. De enige manier om zekerheid te krijgen is door tijdig een levenstestament op te stellen.

Volmacht aan vertrouwenspersoon

Je kunt zelf bepalen welke belangen een vertrouwenspersoon mag behartigen.

Denk hier aan beslissingen ten aanzien van zakelijke beslissingen, zoals:

  • Beheer over en beslissingen ten aanzien van aanwezig vermogen en je eigen woning of een 2de woning

  • Fiscale zaken

  • Schenkingen

Medische beslissingen, zoals:

  • Het stoppen met een medische behandeling

  • Euthanasie

  • Organen doneren

Persoonlijke beslissingen, zoals:

  • Wensen t.a.v. persoonlijke verzorging

  • Wensen t.a.v. activiteiten

  • Wensen t.a.v. verzorgingshuis of verpleeghuis

  • Wensen t.a.v. uitvaart

  • Persoonlijke eigendommen en bezittingen

 

Veelgestelde vragen

Wat is een bewindvoerder?

Een bewindvoerder is door de rechter benoemd en is verantwoordelijk voor het maken financiële beslissingen voor je, op het moment dat je dat zelfstandig niet meer kunt.

Wat is een curator?

Een curator is door de rechter benoemd en mag financiële, medische en persoonlijke beslissingen nemen voor je, op het moment dat je dat zelfstandig niet meer kunt.

Wat is een gevolmachtigde?

Een gevolmachtigde is iemand die je zelf hebt benoemd om tijdens je leven beslissingen voor je te mogen (en soms moeten) nemen.

Wat is een mentor?

Een mentor is door de rechter benoemd om medische en persoonlijke beslissingen te nemen voor je, op het moment dat je dat zelfstandig niet meer kunt.

Wat is een toezichthouder?

Een toezichthouder is de persson aan wie de gevolmachtigde verantwoording aflegt.

In welke situaties is een levenstestament verstandig?

Wanneer je zelf de regie wilt houden over je leven op het moment dat je dat niet meer kunt. Hierbij kun je zelf aangeven of dit van tijdelijke aard is, in alle situaties of misschien alleen bij bijzondere situaties.

 
Vorige
Vorige

Levensverzekering | Het medisch beoordelingstraject | Onderzoek en keuringen

Volgende
Volgende

Hypotheek | Het testament