Bij een offerte voor een motorvoertuigverzekering, zoals een autoverzekering, motorverzekering, brommer- of scooterverzekering moeten we aangeven wat het aantal schadevrije jaren is. 

 
 

Wij vragen om dit vast te stellen de meest recente polis op. Daar staat het aantal schadevrije jaren op vermeld. Bij het maken van een nieuwe offerte tellen we, afhankelijk van waar we ons bevinden ten opzichte van het afgeven van de vorige polis 1 jaar bij op. 

Wij weten niet wat de nieuwe premie wordt bij de huidige verzekeraar, bij het nieuwe polis jaar. Enerzijds kan er sprake zijn van een extra schadevrij jaar en daarom een korting. Anderzijds zien we dat vrijwel alle verzekeraars de premies verhogen van hun verzekeringen vanwege een toegenomen schadelast. 

Het maken van een berekening op basis van het juiste aantal schadevrije jaren is belangrijk. De verzekeraar controleert, al dan niet op basis van steekproeven, of het aantal schadevrije jaren goed is doorgegeven. Als het aantal lager blijkt te zijn, dan wordt de premie herberekend. Deze gaat dan omhoog. Andersom geldt het overigens ook: wanneer blijkt dat er meer schadevrije jaren zijn, dan krijg je een lagere premie. 

Het aantal schadevrije jaren kun je opvragen bij Roy-data

Opgebouwde schadevrije jaren bij overlijden en echtscheiding

Bij overlijden en echtscheiding kunnen de opgebouwde schadevrije jaren worden overgedragen aan de (ex)partner.

Opgebouwde schadevrije jaren in het Buitenland

Je kunt de in het Buitenland opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar Nederland. Europese verzekeraars leveren op verzoek een verklaring aan.

Opgebouwde schadevrije jaren van de leaseauto

De opgebouwde schadevrije jaren van de leaseauto kunnen worden meegenomen door middel van een bij de verzekeraar op te vragen leaseverklaring.

Veelgestelde vragen

Mogelijke oorzaken dat je opgebouwde schadevrije jaren niet in Roy-Data zijn vastgelegd?

  • De auto is als tweede gezinsauto aangevraagd met eigen schadevrije jaren. De verklaring hiervan in Roy-data is al in gebruik op de eerste auto.
  • De vorige verzekeraar heeft de schadevrije jaren nog niet in Roy-data vermeld. In dat geval kun je contact opnemen met deze verzekeraar.
  • De vorige verzekering stond op een andere naam of ander adres. De verzekeraar ontvangt graag de andere N.A.W.-gegevens en/of afstandsverklaring.
  • Je hebt een auto geleased waardoor de schadevrije jaren niet voorkomen in Roy-data. Stuur ons daarom een originele leaseverklaring. De verzekeraar beoordeeld dan of er extra treden of jaren toe te kennen zijn aan deze polis.
  • De vorige verzekering is meer dan drie jaar geleden opgezegd. De opgebouwde schadevrije jaren zijn niet meer geldig en daardoor niet beschikbaar in Roy-data.

Wat zijn de gevolgen wanneer de gegevens niet in Roy-data beschikbaar zijn?

  • Wanneer er binnen geen verklaring in Roy-data beschikbaar is, past de verzekeraar het aantal schadevrije jaren aan naar nul. Ook berekenen zij de premie opnieuw. Daarna ontvang je een nieuw polisblad met daarop de nieuwe premie en het premieverschil dat je nog moet betalen.
Vorige
Vorige

AOV | Sociale Wetgeving

Volgende
Volgende

Roy-Data