Schadeverzekeringen | Verhuur van je woning, appartement of kamer

Op het moment dat je je woning, appartement of kamer verhuurt wordt je in veel gevallen niet meer gezien als particulier. Ga je woning, appartement of kamer verhuren, omdat je bijvoorbeeld voor een langere tijd gaat reizen, gaat samenwonen of je oude woning nog niet hebt verkocht. Dan kun je uiteraard nog steeds je opstal en inboedel en aansprakelijkheid te verzekeren. Op deze pagina geven we je de informatie die je nodig hebt en waar wij je in kunnen adviseren.

 

Neem contact met ons op!

Neem altijd contact op met ons als je je woning verhuurt. Niet alle verzekeraars staan dit namelijk toe. En bij de verzekeraars waar het wel kan, betaal je soms meer premie.

Heb je voor meer dan drie maanden geen huurder in je huis? Dan moet je dit melden bij je verzekeraar. Met een onbewoond huis loop je meer kans op schade aan de opstal. Bijvoorbeeld als gevolg van inbraak en vandalisme. Meestal ga je meer premie betalen en ben je alleen verzekerd voor brand- of stormschade.

Aansprakelijkheidsverzekering

Op het moment dat je je woning verhuurt wordt je in veel gevallen niet meer gezien als particulier. Dit houdt in dat je particuliere aansprakelijkheidsverzekering wellicht niet voldoende dekking biedt, wat grote financiële gevolgen voor je kan hebben.

Je kunt ook aansprakelijk worden gesteld op het moment dat de huurder lichamelijk letsel oploopt door je spullen of je woning.

Voorbeeld: Stel een huurder valt van je trap doordat er een trede niet goed vastzit en loopt hierdoor blijvend letsel op. Of de huurder loopt een koolmonoxidevergiftiging op of raakt gewond in een brand. In deze gevallen zullen de financiële gevolgen niet meer te overzien zijn.

De oplossing is om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af te sluiten. Wij kunnen je helpen om de juiste keuze te maken voor een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven die op jou situatie past.

Rechtsbijstandverzekering

Krijg je een conflict met de huurder(s) van je huis en wil je juridische hulp vergoed krijgen? Dan kun je hier een rechtsbijstandverzekering voor afsluiten. De dekking verhuur is een aanvullende module op je rechtsbijstandverzekering en deze module wordt niet door iedere rechtsbijstandsverzekeraar aangeboden.

Wij kunnen je helpen om de juiste keuze te maken voor een rechtsbijstandverzekering met dekking voor verhuur.

Risico’s voor de verzekeraar en voor jezelf bij verhuur van je woning

Verhuur geeft een grotere kans op schade voor de verzekeraar. Een verzekeraar vraagt daarom vaak een iets hogere premie en/of een eigen risico bij verhuur. Niet alle verzekeraars verzekeren verhuur.

Als je verhuur niet doorgeeft aan de verzekeraar en is er schade ontstaan die verzekerd zou zijn., dan wordt de schade niet uitgekeerd!

Vereniging van Eigenaren

Bij een appartement heb je toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE) om je appartement (kamers) te verhuren. Meestal is verhuur toegestaan als het appartement een woonbestemming heeft, maar niet als de splitsingsakte anders bepaalt.

Tevens moet dit worden doorgegeven aan de collectieve opstalverzekering van de VvE, deze beslist dan of zij het risico willen en kunnen dragen.

Gemeente

Iedere gemeente heeft eigen regels voor het particulier verhuren van een woning. Elke gemeente mag zelf regels maken voor woningverhuur. Je hebt misschien 1 of meer vergunningen nodig van je gemeente. Vraag dus naar de regels in je gemeente.

Preventiemaatregelen bij verhuur van je woning of kamers

  • Een brandpreventieplan is soms een eis voor de brandveiligheid. Vaak moet elke kamer een rookmelder hebben en er dient minimaal 1 brandblusapparaat aanwezig te zijn, laat je blusapparaat jaarlijks door een erkend bedrijf controleren;

  • Zorg voor veilige elektra en laat dit jaarlijks controleren door een UNETO erkend elektrotechnisch bureau.

Verhuur van je woning en je verblijft voor bepaalde tijd in het Buitenland

Je verhuurt je woning en je verblijft voor bepaalde tijd in het Buitenland, dan zal de verzekeraar het risico minder snel verzekeren, omdat je geen toezicht kunt houden tijdens deze periode.

Verzekeraars hanteren vaak een maximale periode van 3 maanden, wat vaak niet voldoende is. Wij hebben aanstellingen bij meerdere verzekeraars die dit risico weldegelijk kunnen en willen dekken voor een langere periode. Ben je op zoek naar een woonhuis- en inboedelverzekering, dan kunnen wij jouw dus goed van dienst zijn!

Veelgestelde vragen

Aan wie mag je je woning van de verzekeraar verhuren?

Als je je huis verhuurt, maken sommige verzekeraars een onderscheid tussen verschillende huurders. Wanneer je je woning verhuurt aan een gezin of één persoon, is dat meestal geen probleem. Verhuur je je woning aan studenten of werknemers uit het buitenland? Dan wordt het lastiger. Hun verblijfsduur is in veel gevallen onzeker en de kans op schade groter.

Welke eisen stelt de verzekeraar bij verhuur?

Je sluit een opstal-, inboedel-, rechtsbijstand- of een aansprakelijkheidsverzekering meestal voor minimaal een jaar af. Verzekeraars kunnen het volgende eisen:

  • De gegevens van de huurder
  • Een kopie van het huurcontract.
  • De huurder moet er minimaal een half jaar verblijven
  • Je woning moet brandveilig zijn

Welke schadeverzekeringen zijn er van belang aangepast te worden bij verhuur?

  • Opstalverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering

Welke informatie en documentatie hebben wij nodig om bij de verzekeraar een offerte aan te kunnen vragen?

  • Verhuurovereenkomst (-en) (met een overeenkomst tussen verhuurder en huurder van minimaal een half jaar)
  • Een algemeen aanvraagformulier ingevuld (wij bieden deze aan je aan)
  • Aanvullend vragenformulier kamerverhuur (indien van toepassing)
  • Aanvraagformulier voor de gewenste verzekeringen
  • Het schadeverloop van de afgelopen 5 jaar
  • De gewenste ingangsdatum
Vorige
Vorige

Levensverzekeringen | Introductie

Volgende
Volgende

Schadeverzekeringen particulier | Directe Schadeafhandeling (DSA)