Schadeverzekeringen | Regelmatig bestuurder | Autoverzekering

De regelmatige bestuurder is de persoon die het meest in de auto rijdt. Dit hoeft niet altijd de eigenaar van de auto te zijn. Bijvoorbeeld als een vader een auto voor zijn dochter koopt en de verzekering afsluit. De dochter is in dit geval de persoon die het meeste in de auto rijdt en is dus de regelmatig bestuurder.

Wanneer ben je regelmatige bestuurder?

Ga je een autoverzekering afsluiten, dan vraagt de verzekeraar wie de regelmatige bestuurder is. De regelmatige bestuurder is degene die het meeste in de auto rijdt. Staat de auto bijvoorbeeld op jouw naam, maar rijdt je partner of je kind er vaker in dan jij? Dan is je partner of kind de regelmatige bestuurder. Geef dit dan ook zo door bij je autoverzekering. Het niet doorgeven van de regelmatige bestuurder kan grote gevolgen hebben.

Ben eerlijk over de regelmatige bestuurder!

Misschien ben je dus een stuk duurder uit als je je partner of kind opgeeft als regelmatige bestuurder. Toch is het belangrijk dat je de juiste informatie doorgeeft, anders maak je je schuldig aan verzekeringsfraude. Op het moment dat de verzekeraar dit ontdekt, registreert de verzekeraar je op de zwarte lijst en kun je nauwelijks nog een autoverzekering afsluiten. Ook hoeft de verzekeraar je schade niet te betalen als blijkt dat je verkeerde informatie hebt doorgegeven.

Opbouw schadevrije jaren regelmatige bestuurder

Een goede reden om de autoverzekering op je eigen naam te verzekeren is de opbouw van schadevrije jaren. Als regelmatige bestuurder bouw je alleen schadevrije jaren op als de autoverzekering ook op jouw naam staat. Wanneer de autoverzekering dus op naam van iemand anders staat en jij alleen als regelmatige bestuurder op de polis staat, bouw je geen schadevrije jaren op. Je kunt als je later op je eigen naam een autoverzekering wilt afsluiten wel vragen of degene op wiens naam de verzekering stond de schadevrije jaren aan jou wil overdragen. Maar daar hoeft de verzekeringnemer dus niet mee akkoord te gaan. Daarnaast wil de autoverzekeraar hier niet altijd aan meewerken. Alleen bij een scheiding of overlijden is de verzekeraar sinds 1 januari 2022 verplicht om mee te werken aan het overdragen van schadevrije jaren aan de ex-partner of achterblijvende partner.

 
Vorige
Vorige

Benodige informatie voor adviesgesprek

Volgende
Volgende

Financiële check (nieuwbouw)