Schade melden
Op deze pagina beschrijven wij hoe je schade kunt melden. Dit kan digitaal rechtstreeks via de verzekeraar, maar wij hebben liever dat je je schade eerst bij ons meldt. Het voordeel hiervan is, dat wij je gedurende het gehele schadeproces kunnen begeleiden.
-
Foto's van de schade
Locatie, tijdstip en datum van de schade
Wat is de oorzaak van de schade?
Schaderapportage van het herstelbedrijf
Indien aanwezig: aankoopnota's
Reparatienota en of de reparatieofferte van de schadehersteller
Aangifte bij de politie
Het kan zijn dat er meer aanvullende informatie nodig is. Wij laten je dit dan weten en houden het verloop van de verdere behandeling van de schade in de gaten.
-
Indien je voor zaak- en of personenschade hebt en je schade moet indienen bij je aansprakelijkheidsverzekering, dan kun je het algemeen schadeformulier invullen en aan ons aanbieden. Graag ontvangen wij ook de volgende informatie:
Foto's van de schade
Indien aanwezig: Aankoopnota's
Reparatienota en of de reparatieofferte van de schadehersteller
-
Je kunt de relevante documenten uploaden in je Digimap.
-
Een schade-expert is een onafhankelijk iemand die ingeschakeld wordt bij een schade aan je opstal, inboedel, inventaris goederen enz. De taak van de expert is om de omvang en oorzaak van de schade vast te stellen en het schade traject te begeleiden. Vaak is het afhankelijk van het schadebedrag of een verzekeraar wel of geen expert inhuurt om de oorzaak en het schadebedrag vast te stellen. Binnen 2 dagen na het inschakelen neemt de schade-expert contact je op om een afspraak te maken.
De expert zal zich vooral richten op het vaststellen van de omvang van de schade. De schadebehandelaar beslist pas over de uitkering na ontvangst van het rapport van de expert.
Voor de duidelijkheid: dat er een expert wordt ingeschakeld, betekent niet automatisch dat de schade ook gedekt is.
Instructies om je schade bij ons te melden
Online schade melden
Voogd & Voogd
Van Kampen Groep (VKG)
Aegon
Mijn Aegon (particulier)
Mijn Aegon (zakelijk)
a.s.r.
Risk
Turien
Klaverblad
Mandaat
Autoschade
Als je autoschade dien je een digitaal schadeformulier in te vullen. Dit formulier vind je hier.
Je kunt ook via je mobiel je autoschade melden via een app die je hier kunt downloaden.
Waarborgfonds Motorverkeer
Wil je een claim indienen bij het Waarborgfonds maar weet je niet wat hiervoor nodig is? Dan helpen wij je graag bij het succesvol indienen van je claim.
Voorwaarden
Een van de voorwaarden is dat je schade is veroorzaakt door een motorrijtuig. Zoals bijvoorbeeld een auto, motor of brommer. Indien dit onbekend is kan een schade-expert aan de hand van het schadebeeld nog vaststellen of deze door een motorvoertuig is toegebracht. Schade op een andere wijze ontstaan, bijvoorbeeld door; vandalisme, vuurwerk, brandstichting, natuurgeweld of een poging tot diefstal worden helaas niet vergoedt.
Als je aan deze voorwaarden hebt voldaan, ben je er nog niet. Stel dat je schade hebt geleden door een onbekende veroorzaker, dan is het noodzakelijk om aantoonbaar je best te hebben gedaan om erachter te komen wie de dader is door aangifte te doen.
Heb jij of iemand anders het voertuig gezien dat de schade heeft veroorzaakt, maar je beschikt niet over het kenteken? Doe dan direct online politie-aangifte of bel met de politie op nummer: 0900-8844.
In andere gevallen heb je tot maximaal 14 dagen de tijd om aangifte te doen bij de politie. Daarnaast kun je navraag doen voor camerabeelden of bij omwonenden of zij iets hebben gezien en/of een advertentie plaatsen.
Wacht dus niet te lang! Dit kan tot gevolg hebben dat je schade niet wordt vergoed. In zaken, waarbij het schadeveroorzakende voertuig is gezien, is zoals reeds aangegeven directe actie vereist.
Bewijs aantonen
Om je schade door het Waarborgfonds vergoed te kunnen krijgen, dient daarnaast vast te staan dat de bestuurder van het onbekend gebleven of onverzekerde motorrijtuig aansprakelijk is voor de ontstane schade.
Bewijs kan op verschillende manieren worden geleverd. Vaak zal het noodzakelijk zijn dat er personen zijn die het voorval hebben zien gebeuren (ooggetuigen), maar in sommige gevallen (bij parkeerschades) kunnen ook andere zaken als bewijs dienen. Je kunt hierbij denken aan op de ongevalslocatie achtergebleven sporen van je voertuig (stille getuigen) of mensen die kunnen bevestigen dat jouw auto onbeschadigd is geparkeerd en later met schade is teruggevonden, zonder dat er tussentijds mee is gereden (locatiegetuigen).
Nederland of buitenland?
Het Waarborgfonds vergoedt in de meeste gevallen enkel schade die in Nederland is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Heb je schade in het buitenland door een buitenlands voertuig waarvan het kenteken onbekend is gebleven of dat onverzekerd is, dan kun je contact opnemen met het Waarborgfonds Motorverkeer.
In een dergelijk geval is de wet- en regelgeving van het land waar het ongeval is gebeurd bepalend voor de vraag of schade kan worden vergoed, welke voorwaarden er dan worden gesteld en, en hoe hoog het eventuele schadebedrag is.