De inboedelverzekering
Met een inboedelverzekering verzeker je jouw inboedel tegen schade en diefstal. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar toch heel verstandig om af te sluiten. Welke inboedelverzekering bij jou past, is afhankelijk van je wensen en de risico’s die je gedekt wilt hebben. Wij helpen je met advies over een passende inboedelverzekering en bemiddelen deze tevens voor je.
Uit welke dekkingen kan ik kiezen?
Extra uitgebreid
Met een extra uitgebreide dekking ben je in principe al goed verzekerd voor schades zoals brandschade, waterschade, stormschade, blikseminslag, maar ook voor inbraak en diefstal
All risk
Je kunt er ook voor kiezen om een meest uitgebreide (Allrisk) inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor de extra uitgebreide inboedeldekking maar ook voor schades die door je eigen schuld zijn ontstaan.
Aanvullende dekkingsmogelijkheden
Buitenhuisdekking
Jouw waardevolle spullen ook goed verzekerd buitenshuis? De meeste verzekeraars bieden aanvullend ook een buitenhuisdekking aan, zodat jouw kostbaarheden ook buiten de deur verzekerd zijn.
Glasverzekering
Bij sommige verzekeraars zit een glasverzekering standaard in de opstalverzekering. Mocht dat niet het geval zijn of je huurt de woning, dan is het verstandig een aanvullende glasverzekering te nemen.
Kostbaarheden
Kostbare spullen zijn vaak voor een lager bedrag verzekerd, en bij diefstal ligt dit bedrag soms nog lager. Dus heb je dure sierraden of apparatuur in huis? Dan is het wellicht verstandig deze aanvullend te verzekeren.
Eigenaarsbelang
Heb je een appartement en loopt de opstalverzekering via de VvE? Dan is het wellicht handig om na te gaan of deze verzekering jouw gedeelte voldoende dekt? Aanvullend kun je dan een dekking nemen op eigenaarsbelang, waardoor al je spullen goed verzekerd zijn.
Zonnepanelen
Indien je zonnepanelen aard- en nagelvast op het dak zijn bevestigd dan moeten je zonnepanelen op de collectieve opstalverzekering van de VvE worden meeverzekerd. Een inboedelverzekering biedt dan helaas dan geen dekking.
Huurdersbelang
Huur je een woning en heb je verbetering aangebracht aan bijvoorbeeld badkamer of keuken? Dan is het wellicht verstandig je te laten informeren over een aanvulling op je inboedelverzekering, namelijk huurdersbelang.
Zakelijke inventaris
Werk je vanuit huis en heb je hier (kostbare) zakelijke inventaris voor? Dan is het verstandig dit aan te geven bij het afsluiten van je inboedelverzekering. Wellicht is het aanvullend verzekeren van je zakelijk inventaris een goed idee.
Tips ter preventie van schade en diefstal
Inbraak
Maak van je woning geen etalage
Gebruik insteeksloten voor je ramen
Vergrendel je deur met een Driepuntsluiting
Maak gebruik van een Secustrip
Maak gebruik van bewegingssensoren
Maak gebruik van Buurtpreventie (Veiligebuurt-app)
Maak gebruik van een goed verankerde kluis
Brand
Zet electrische apparaten niet op stand-by
Sluit electrische apparaten verstandig aan
Zet geen kaarsen bij ramen en of gordijnen
Reinig de filters van je wasdroger
Hang rookmelders op
Pas op voor vlam in de pan
Slecht weer en storm
Sluit goed je ramen en deuren
Verwijder alle omhangende boomtakken
Controleer of er niets los op het dak ligt, zoals bijvoorbeeld dakpannen
Haal bij onweer stekkers uit het stopcontact
Zet een overstort in je regenpijp
Is jouw woning al inbraakproef?
Download de app en doe de check!
Garantie tegen onderverzekering
De meeste verzekeraars hanteren aan de hand van een inboedelwaardemeter een garantie tegen onderverzekering. Dat betekent dat je nooit voor een te laag bedrag verzekerd bent, ook al heeft de verzekeraar een verkeerde inschatting gemaakt.
Inboedelwaardemeter
Er wordt door verzekeraars gewerkt met een inboedelwaardemeter. Dit is een model op basis waarvan de waarde van de inboedel wordt berekend. Sinds 2018 wordt dit model niet meer door het Verbond van Verzekeraars beschikbaar gesteld. Toch is het zo dat veel verzekeraars wel met dit model zijn blijven werken.
Wanneer er op basis van het model een verzekerd bedrag wordt bepaald, dan is er een garantie tegen onderverzekering. Eens in de vijf jaar moet het model (gemiddeld) opnieuw worden ingevuld om de garantie tegen onderverzekering in stand te houden.
Verzamelingen
Er zijn 2 video’s door Aegon ter beschikking gesteld over het hebben van verzamelingenHet gebeurt dat je als consument een verzameling hebt, maar je weet vaak niet wat de waarde hiervan is. Vaak realiseer je je niet dat het verstandig is om je verzameling te verzekeren. Wij kunnen je helpen bij het advies voor een passende inboedelverzekering!
Veelgestelde vragen
Wanneer kan de inboedelwaardemeter worden gebruikt?
- Wanneer het netto maandinkomen van de hoofdkostwinner niet meer is dan € 4.850,= (2018)
- Wanneer de woning niet meer dan 300 m2 is
Wat valt onder audiovisuele en computerapparatuur?
- Beeld- en geluidsapparatuur
- Computerapparatuur: desktop, werkstations, servers, laptops, notebooks, tablets etc.
- Randapparatuur en actuele software
- Gameconsoles en gamesoftware
- Geluids-, beeld- en informatiedragers: cd's, dvd's, USB-sticks, geheugenkaarten, harddisks, cd-/dvd-branders
- Telefoons: mobiel, smartphone, inclusief prepaid kaarten
Wat valt onder bijzondere bezittingen?
- Verzamelingen
- Antiek
- Kunst
- Muziekinstrumenten
Is de schade aan mijn barbeque als hij in mijn tuin staat gedekt? (klapt uit)
- Schade door weersomstandigheden en diefstal, terwijl de barbecue buitenstaat, is niet gedekt. Het is verstandig om je barbecue goed te beveiligen. Dat kan het beste door hem na gebruik weer in je schuur terug te zetten. Dat is veilig en betekent bovendien dat je barbecue wel verzekerd is op de inboedelverzekering.
Welke (specifieke) informatie is er nodig voor advies / bemiddeling? (klapt uit)
- Wat zijn de adresgegevens?
- Is er anti-inbraak beveiliging aanwezig?
- Wat is de leeftijd van de hoofdkostwinner?
- Wat is de samenstelling van het huishouden?
- Wat is het netto maandinkomen van de hoofdkostwinner?
- Wat is de oppervlakte van je woning (binnenshuis en buitenshuis)?
- Wat is de totale waarde van de audiovisuele en computerapparatuur?
- Zijn er bijzondere bezittingen aanwezig?
Meer weten over de inboedelverzekering?
Zit je nog met vragen, of wil je hulp bij het vinden van een passende inboedelverzekering? Neem gerust even contact met ons op.