Benodigde stukken voor het vaststellen van het ondernemersinkomen
Om het inkomen van een ondernemer vast te kunnen stellen zijn veel gegevens nodig. Wij maken om deze reden een checklist hiervoor.
Deze checklist passen wij periodiek aan. Deze aanpassingen zijn nodig omdat de lijst tijdsgevoelig is. Afhankelijk van het moment in het jaar worden er bijvoorbeeld ook tussentijdse gegevens gevraagd.
Om te voorkomen dat een overzicht op deze website veroudert, adviseren we altijd om contact met ons op te nemen om de meest recente checklist te kunnen opvragen.
Niet alleen het inkomen moet worden afgeleid van de aangeleverde stukken. Er zal ook goed naar de onderneming zelf gekeken worden. Afgeleid van de balans en verlies- en winstrekening kunnen ratio’s worden bepaald. Dit zijn cijfermatige uitkomsten die weergeven hoe het gaat met de onderneming. Deze worden over meerdere jaren vergeleken om een beeld te krijgen van de ontwikkeling van de onderneming en ook de actuele situatie goed duidelijk te krijgen.
Het beoordelen van de financiële gezondheid van een onderneming is ook van belang. Hier kun je meer lezen over de ratio’s van een onderneming en de betekenis ervan.
Geldverstrekkers hebben eigen beleid ten aanzien van wat zij acceptabel vinden. En wat als onderdeel van het resultaat en daarmee het toetsinkomen kan worden gezien. Er zit onder meer verschil van inzicht in de hoe de onderstaande onderdelen worden meegenomen in het bepalen van het toetsinkomen en de beoordeling van de onderneming:
Overwinst (niet opgenomen winst)
Positieve of negatieve correcties (balans en inkomen)
Afschrijvingen
Incidentele winsten en verliezen
Hoogte privé-opnames
Auto van de zaak en bijtelling hiervan op het inkomen
Invloed van de invloed van het lopende boekjaar
Invloed gerealiseerd resultaat in de coronajaren
Veelgemaakte fouten bij het aanleveren van stukken
Hieronder een opsomming van wat er regelmatig fout gaat bij het aanleveren van ondernemersstukken:
Er staat CONCEPT op
In plaats van een aangifte Inkomstenbelasting wordt er een aanslag Inkomstenbelasting aangeleverd
Prognosecijfers zijn niet bevestigd door een boekhouder of accountant
In de tussentijdse cijfers zijn de afschrijvingen niet doorgerekend
Er wordt alleen een verlies- en winstrekening aangeleverd (balans ontbreekt)