Inkomen | Werkgeversverklaring
Iedereen die in loondienst is moet bij de aanvraag van een hypotheek een door de werkgever ingevulde en ondertekende werkgeversverklaring aanleveren.
Dus ook wanneer je een vast contract hebt. Reden hiervan is dat op de werkgeversverklaring niet alleen informatie wordt verstrekt over het huidige inkomen, maar bijvoorbeeld ook over het voortbestaan van het inkomen en of er eventuele leningen zijn bij de werkgever.
Hier vind je het actuele model werkgeversverklaring, zodat je kunt zien wat de werkgever allemaal moet verklaren. Een ouder model wordt altijd afgekeurd! Dit model werkgeversverklaring moet voor iedere aanvrager in loondienst worden aangeleverd, ook als de financiering zonder NHG wordt gedaan. Ook willen we je vragen het model werkgeversverklaring secundaire arbeidsvoorwaarden in te vullen en aan te leveren. Deze gegevens hebben wij nodig om de inkomenssituatie bij arbeidsongeschiktheid goed in beeld te kunnen brengen en om u inzicht te geven in het inkomensverlies. Wij kunnen u dan een passende aanbieding doen voor een verzekering die uitkeert om op een verantwoord inkomen uit te komen.
In sommige situaties kan er worden gewerkt met een UWV-verzekeringsbericht. Ook kan er een aanvullende verklaring worden afgelegd wanneer er sprake is van een zekere toekomstige inkomensstijging.
Noodzaak tot tijdig opvragen en aanleveren van de werkgeversverklaring
Wanneer er variabele inkomsten zijn, zoals overwerk, provisies, storingsdiensten, onregelmatigheidstoeslagen, piketdiensten, uitzendingstoeslagen, gevarentoeslagen, bonussen, winstuitkeringen, tantièmes, etc. dan is het altijd nodig om voorafgaande aan het gesprek de werkgeversverklaring in bezit te krijgen en aan ons aan te bieden, omdat wij anders niet het juiste toetsinkomen kunnen berekenen.
In sommige branches wordt er gewerkt met vakantiebonnen of een vakantiefonds. Dit is voor ons niet voldoende duidelijk op basis van een salarisstrook. We hebben dan altijd een werkgeversverklaring nodig om een berekening te kunnen maken.
Wij kunnen het vaste inkomen altijd goed vaststellen, maar het structureel variabele deel van het inkomen niet. Om fouten te voorkomen in de af te geven berekening van de mogelijkheden is een werkgeversverklaring eigenlijk altijd noodzakelijk.
Corona-maatregelen en geldigheid
Vanwege de coronacrisis gelden er bijzondere maatregelen t.a.v. het vaststellen van de bestendigheid van het inkomen. Een werkgeversverklaring is slechts 2 maanden geldig. Hier kun je meer over het beleid lezen.
Niet Nederlandse werkgever
Diverse geldverstrekkers vereisen dat een werkgever in Nederland gevestigd moet zijn. D.w.z. dat er een Nederlandse KvK-inschrijving moet zijn.
Je kunt hier een model werkgeversverklaring in het Engels vinden.
Begrip voor onze dienstverlening
Onze ervaring leert dat er vaak fouten gemaakt worden door de werkgever bij het invullen van de werkgeversverklaring. Ook kunnen klanten het vervelend vinden dat alles zo precies moet. Onze rol is altijd om ervoor te zorgen dat alle documenten voor de geldverstrekker acceptabel zijn in het bemiddelingsproces. We vragen daarom begrip voor onze zorgvuldige werkwijze en hopen dat wordt ingezien dat het beter is dat wij een document afkeuren dan wanneer dit later onder tijdsdruk door een geldverstrekker gebeurt.
Overige verklaringen
Het kan zijn dat er aanvullende verklaringen van de werkgever benodigd zijn. Meer informatie kun je lezen op onze andere pagina’s over inkomen uit loondienst op onze website.